verzekering rechtsbijstand

Heeft u een verzekering rechtsbijstand? Het is dan wellicht mogelijk dat uw rechtsbijstandverzekeraar de kosten voor de behandeling van uw letselschadezaak vergoedt. Vaak geldt hiervoor wel een maximumvergoeding. Wij adviseren u om contact met u rechtsbijstandverzekeraar op te nemen, aangezien de dekking afhankelijk is van specifieke polisvoorwaarden.

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtsbijstandzaak geoordeeld, dat vrije advocaatkeuze een fundamenteel recht is. In de praktijk blijkt dat, bij een rechtsbijstandverzekering vaak de verzekeraar deze keuze maakt voor de cliënt.

Een vrije advocaatkeuze houdt in dat iedereen het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen. Potentiële verzekerden zijn hiervan in veel gevallen niet op de hoogte. Zij gaan vervolgens in zee met de jurist of advocaat van de verzekeraar. Bij procedures voor de rechter bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Deze advocaat mag u zelf kiezen. Maar ook in gerechtelijke en administratieve procedures bij de kantonrechter, bestuursrechter, het UWV of bij arbitrage hebt u een vrije advocaatkeuze.

De rechtsbijstandverzekeraar informeert cliënten vaak niet voldoende, waardoor hun keuzevrijheid wordt beperkt. Wanneer dan de door de verzekeraar gekozen advocaat niet de vereiste deskundigheid heeft, kan het belang van u als cliënt in het gedrang komen.

Ook indien u zelf een rechtsbijstandverzekering heeft kunt u bij ons terecht voor advies. Wij zullen u informeren over de mogelijkheden en u helpen om van uw keuzerecht gebruik te maken.

Scroll naar boven